fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הפרדה או עצמאות כלכלית בזוגיות? בין מתח לאמון, בין שותפות לשמירה על העצמי שלי

את הזוגיות והשותפות הכלכלית אפשר לבנות, להעמיק ולתחזק באמצעים שיעילים עבורנו בתחומים אחרים שבהם אנו פועלים בשיתוף. גם בתחום הכלכלי מודעות ותקשורת עשויים להפחית מתח ולהיות הבסיס לשותפות נעימה ותחושת ביחד.

עצמאות כלכלית וזוגיות

מצד אחד, אנו רוצים עצמאות כלכלית וחוסר תלות. מצד שני, אנו רוצים זוגיות חזקה ושותפות אמיתית. איך משלבים בין השניים?

רבים סבורים שעצמאות כלכלית מחייבת חשבונות בנק נפרדים וחלוקת הוצאות מדוקדקת. גישה זו נובעת מפחדים לגיטימיים:

– אי שוויון בהכנסות ובנכסים בהווה ובמשפחת המקור.

– שימוש לרעה של כח כלכלי, גם אם באופן בלתי מכוון.

– חשש מהתפרקות המשפחה בעתיד.

מערכת יחסים פיננסית

האמונה כי הפרדה כלכלית במשפחה חשובה ואפשרית מבוססת על מודלים בהם חילוקי דעות בתחום הפיננסי נפתרו באמצעות התנהלות כלכלית נפרדת של שני בני הזוג, ובימינו ששיעור הגירושים כה גבוה, קיים גם החשש שמשהו ישתבש והמשפחה תתפרק, או שיהיה בה משבר גדול של חוסר אמון. קיימת אמונה כי במקרה פרידה, חשובה העצמאות הכלכלית וחשבון בנק נפרד יבטיח עצמאות כזו, במיוחד בישראל, שבה הגירושין אינם מתנהלים בשוויוניות. משברים שמלווים גם במתח וקשיים פיננסיים, הופכים להיות קשים יותר לפתרון. 

אני מבקשת בפוסט הזה לתמוך במתן מענה לחששות באמצעות חיזוק השותפות, שיפור התקשורת על כל נושא ותקשורת פיננסית מיטיבה במיוחד . 

חשוב לזכור כי הבחירה בנפרדות כלכלית כמענה לחששות המבוססים האלה, משמעותה כי בעת משבר, מצוקה או מבוכה, יהיה ממש קל להסתיר הוצאות ולהוסיף רובד של תחושת בגידה בשל ההסתרה הפיננסית. 

לעומת זאת, מתן הערכה והוקרה, כיבוד השונות, פיתוח היכולת לבטא תיסכול, חשש ותחושה שאפשר לבקש בקשות ללא חשש מתגובה ביקורתית, מאשימה או מתריסה. ללמוד לקיים שיח פתוח על כסף, על סדרי עדיפויות, על חשש ממחסור ועל שאיפה לשפע.

ערבות הדדית כלכלית

השותפים והשותפות במשפחה (כמו בכל שותפות…) אינם שווים, ותרומתם איננה שווה. לא רק בתרומה הכספית. אי השוויון בין השותפים והשותפות במשפחה אינו קבוע. לעיתים נדרשת תמיכה רגשית והבטחה לאפשר פיננסית בשל מסע חדש בקריירה, לעיתים יש להחליט יחד על שינוי בהוצאות לטובת הארכת חופשת לידה ללא תשלום. כי זו המשמעות של משפחה – יש בה ערבות הדדית גם כשזה דורש מאמץ וגם כשצריך להתחשב ולוותר.  את מרבית המשאבים ובמיוחד את הערבות ההדדית – לא ניתן לאמוד ולהשוות. את הכסף – אפשר. אפשר לחלק, אפשר לתכנן ולמרבה הצער, אפשר גם להסתיר. הנטיה לאמוד תרומה לתא המשפחתי ולנסות ליצור שוויון פיננסי מבוססת על האפשרות לכמת ולהשוות כסף. ככל שמרחיבים את המבט לעקרונות השותפות הרצויה, מבוססת האמון, החברות, התמיכה ההדדית, מבינים שחלוקת ההוצאות מאפיינת שותפים לדירה, לא שותפים לחיים.

ואם נפרק את הזוגיות?

גם אם נכון שעצמאות כלכלית חשובה במצבי משבר, חשוב לזכור כי:

  1. מניעה: קיום ההתנהלות הכלכלית המשותפת בהפרדה כלכלית ובאמצעות חלוקת ההוצאות, סותר את העקרונות החשובים ביותר לזוגיות וקשרי משפחה מבוססי בטחון ואמון: השקיפות והשותפות, ואולי אפילו עלול לתרום להיווצרות משברים.
  2. הסתמכות על פתרון לא רלוונטי: המצב המשפטי הוא שכל הנכסים שנצברו במהלך הנישואין אמורים להתחלק באופן שווה בעת פרידה, לא משנה בבעלות מי הם. לכן היתרה בחשבון בנק נפרד, כל עוד איננו מוסתר, תחולק בכל מקרה של חלוקת הרכוש. 
  3. נכון שעצמאות כלכלית חשובה במקרי גירושין, כדי שכל אחת ואחד יוכלו לפרנס את עצמם באופן עצמאי. לשם כך צריך מקור פרנסה מכניס ולכן חשוב לא לוותר על פיתוח מקצועי.

שיח איכותי על כסף

ניתן ללמוד וליישם את התקשורת הפיננסית. לו רק האמנו שאי אפשר ל]תור מחלוקת באמצעות הפרדה, היינו מוצאים את שביל הזהב. אבל בעולם של כרטיסי אשראי וחשבונות בנק אישיים, בעולם שבו הביקורת על התנהגות כלכלית היא לגיטימית, רב הפיתוח להתעלם ממחלוקות או לפתור אותן באמצעות הפרדת כוחות ומידע. עלינו לראות כי כסף הוא רק משאב, אמנם מאוד חשוב, והניהול שלו דומה לניהול של כל משאב אחר. כולנו מנהלים משאבים, כמו זמן, מערכות יחסים, כשרון, שבהם עלינו לבחור ולתעדף. יש לנו מיומנות, נסיון וכלים לנהל משאבים שאין לנו מספיק מהם אפילו בתנאי אי ודאות. אנו מבינים ומחוברים למטרות שלנו ומודעים לכך שבתוך משפחה יש מגוון דיעות וצרכים, לעיתים מנוגדים, ובדרך כלל ניתן למצוא יחד את הפתרון הנכון ואפילו לשנות אותו במידת הצורך. כך גם אם החלטות פיננסיות.

סיום אופטימי

ונסיים בשיר קצר, מאת גל ליבר:
בַּקַּיִץ הַהוּא לֹא לָבַשְׁתִּי לָבָן לֹא שָׁבַרְתָּ כּוֹס לְזֵכֶר חֻרְבָּן לֹא עָנַדְנוּ טַבַּעַת, לֹא חֻפָּה מֵעָלֵינ וּלֹא קִדַּשְׁתָּ אוֹתִי, לֹא שָׁתוּ לְחַיֵּינוּ, לֹא הָיִיתִי תְּמִימָה, לֹא טָבַלְתִּי בְּמַיִם, לֹא הָיִיתָ נִרְגָּשׁ, לֹא הֶחֱזַקְנוּ יָדַיִם. בַּקַּיִץ הַהוּא, נִכְנַסְנוּ לַסְּנִיף מוּל פְּקִיד הַבַּנְק חָתַמְנוּ עַל סְעִיף אֲרִיכוּת יָמִים בְּחֶשְׁבּוֹן מְשֻׁתָּף וְאָמַרְנוּ בְּיַחַד: מ-ע-כ-ש-י-ו.

אל תתנו לפחד בכלל ומשותפות כלכלית בפרט לנהל אתכם. 

גם מאמרים אלו יכולים לעניין אותך:

כלי נגישות

שובר מתנה לייעוץ כלכלי

רכשו שובר מתנה לזוג צעיר – לקראת חתונה או כל מטרה אחרת

יש לך שאלה?